Revsbæk

På denne side finder du en række informationer om slægten Refsbech/Revsbech/Revsbæk, som har levet ved Randers Fjord siden slutningen af 1600 tallet. Som det ses er navnet op gennem tiden stavet på forskellige måder. Jeg vil tro, at ændringen Refsbech til Revsbech skyldes den tyske kulturpåvirkning, hvor eliten i Danmark på et tidspunkt blev meget orienteret mod tysk. Efter 1864 var eliten i Danmark meget optaget af, at alle tyske aftryk skulle væk og ændringen Revsbech til Revsbæk opstod. Så det er nok præsterne, der har rettet navnet til op gennem tiderne.

Slægtstavler

Morten Revsbæk udarbejdede en slægtstavle, som jeg har arbejdet videre med. Det er lykkedes at finde nogle detaljer, som f.eks. at et par stykker er udvandret til Minnesota, USA.

Revsbæk - Slægtstavle - detaljeret

Revsbæk - Slægtstavle - oversigt (PDF)

Overleverede fortællinger


Børnene fra Brogården

Tragedier i Refsbechslægten

Grundmateriale vedr. Revsbechslægten

Hvis du får blank skærm, så prøv at skalere dokumentet ned indtil du kan se en hel side.

Morten Revsbæks "Stamtavle for Revsbechslægten"

Matrikelkort Voer Sogn

Morten Revsbæks "Børnene fra Brogården"

Morten Revsbæks "Tragedier i Refsbechslægten"

P. A. Gruelunds "Sømænd i Revsbechslægten"

P. A. Gruelunds "Lodsattester"

Færgegården og forbindelsen til familien Høeg

Færgegården i Udbyhøj er i Refsbech slægtens eje fra Christen Nielsen Refsbech overtager den i det anden halvdel af 17. århundrede og frem til Hans Høeg gifter sig med enken på Færgegården, Karen Refsbech, omkring starten af 19. århundrede.

Ved Rougsø Lokalhistoriske Forenings generalforsamling i 1983, holdt forfatteren Ole Høeg et foredrag om en gammel Rougsøslægt, Høeg-slægten.

Foredraget er humoristisk og spændende. Forbindelse til Revsbæk- slægten nævnes ganske kort omkring giftermålet mellem Hans Høeg og Karen Refsbech.