Slægtsforskning på nettet
Idag kan en stor del af slægtsforskningen udføres ved hjælp af arkiver på nettet. Herunder er der oplistet en række hensigtsmæssige værktøjer, Værktøjer, som jeg selv bruger i udstrakt grad.Rigsarkivet
Oversigt over de tilbud,m der findes på Rigsarkivet. Nedenfor er der en række direkte links til Rigsarkivets arkivalier.Rigsarkivet
Daisy
I ARKIVDATABASEN DAISY kan du:- Søge efter arkivalier og få vist information om dem.
- Bestille arkivalier til brug på en læsesal.
- Se indscannede arkivalier online.
Dansk Demografisk Database
I Dansk Demografisk Database kan man søge efter oplysninger i forskellige kilder. Man kan søge efter enkeltpersoner, når man har lidt information i forvejen. Desuden skal de personer, man leder efter, findes i databaserne. Der arbejdes hele tiden på at tilføje flere data til databaserne af både frivillige og professionelle.Folketællingerne er indtastet i en database fra originalbilagene. Denne database giver et rigtig godt grundlag for at finde de første oplysninger om en person, fordi der kan søges på navn i databasen.
Udvandrerdatabasen dækker nu frem til 1908. Der er blevet foretaget korrektioner mht. sted- og personnavne, så materialet nu er endnu bedre.
Desuden kan der søges på Indvandrede og Andre Kilder.
Dansk Demografisk Database
Amerikanske slægtsforskningsværktøjer
Ofte viser det sig, at et eller flere forfædre er udvandret til USA. Så er der heldigvis også hjælp at hente i USA, nogle er gratis og nogle er betalingssider.Ancestry.com
Giver adgang til:- US Federal Census Records:
- US Immigration Records
- Social Security Death Index
- Newspaper Archives
- Family Trees
Der findes andre betalingsløsninger - men de fleste anvender på et eller andet tidspunkt i løbet af en søgningsproces Ancestry.com's databaser, hvor der skal betales for informationerne fra Ancestry.com's databaser. Endelig findes der lokalt (jeg har undersøgt mulighederne i Minnesota) nogle hjemmesider, både private og offentlige, med tilsyneladende gratis oplysninger - MEN mange af disse trækker også på Ancestry.coms databaser, og så er det igen et spørgsmål om betaling.
Det er min vurdering, at Ancestry.com er det bedste bud på en betalingsløsning - men undersøg først, hvor langt du kan komme med FamilySearch. De stiller stort set alle oplysninger gratis til rådighed.
Ancestry.com
The Statue of Liberty Ellis Island Foundation, Inc.
The American Family Immigration History Center.Indeholder en stor samling af data om immigranters ankomst til USA.
Mere end 22 millioner passagerer og medlemmer af skibsbesætninger kom ind i USA gennem Ellis Island og New York havn mellem 1892 og 1924. Information om hver enkelt passager blev nedskrevet i skibenes passagerlister. Disse individuelle oplysninger er tilgængelige for søgning.
Medlemsskab er gratis, men de vil gerne have bidrag i form af frivillige "donations".
Ellis Island
The Church of Jesus Christ of Latter-day Saints
Family History LibraryVerdens største database med oplysninger om slægtshistorie. Oplysningerne stilles til gratis til rådighed af "The Church of Jesus Christ of Latter-day Saints" i Salt Lake City, Utah, USA.
Der er registreret mere end 1.000.000.000 navne - ja, der står 1 milliard! Der er 10 millioner opslag pr. dag fra 50.000 besøgende. Databasen er egenudviklet og er ét af verdens hurtigste søgesystemer - måske DET hurtigste.
Family Search
Slægt og data - DIS Danmark
DIS Danmark medlemsskab til 250 kr. årligt og tilbyder for dette:- Fuld adgang til hjemmesiden
- FAMILIEMEDLEMSKAB med rabat
- Bladet Slægt & Data 4 gange årligt
- Nyhedsbrevet DIS-Nyt
Slægt og Data
Vort Sogns Historie
Interessant hjemmeside, som beskriver en række jyske sogne samt hvert sogns gårde med et øjebliksbillede af hver gårds status i perioden 1950-1958.Følgtende information om hjemmesiden er taget fra hjemmesidens forside:
"Om værket
Vort sogns historie udkom i 13 bind med en række supplementer, der indeholder flere varianter. Det skyldes, at værket er tæt forbundet med penge, og kun i afledt grad med lokalbibliografiske og lokalhistoriske interesser. Gårde, husmandssteder, mindre virksomheder, og helt almindelige huse blev optaget med eller uden billede, blot de betalte, og kun hvis de betalte, og afhængigt af, hvad de betalte.
Om end værket således var styret rent kommercielt, så har det en meget stor historisk værdi for os i dag. Der er vigtige personalhistoriske oplysninger, der er areal- og driftsmæssige oplysninger, og der er i det hele taget informationer af en slags, som i dag ikke alle kan retableres.
Altså glæde ved det udgivne, også selv om der er mangelfuld dækning inden for de repræsenterede sogne (kun Jylland), og selv om der er sogne, som aldrig nåede frem til en udgivelse.
Om hjemmesidens indhold
Hjemmesiden er baseret på en indskanning af de 13 bind udgivet i årene 1950-58. Værket er ikke blevet afsluttet, idet forlaget ophører før værket var færdigredigeret.
Indholdet består af billeder af gårdene og husmandsstederne, samt en beskrivelse af avl og besætning og dækker kun dele af Jylland. Du kan søge efter personer og steder i bøgerne, bladre i de enkelte bind i bogserien eller gå frem sognevis.
Kilde: Statsbiblioteket "
Der kan være problemer i søgefunktionen, men brug "Kik i bøgerne" - der kan man blade gennem alle sider i hver bog - eller starte med at vælge et sogn, og så blade videre derfra.
Vort Sogns Historie
Dansk Slægtsgårdsforening
Slægtsgårdsdatabasen indeholder information om hvilke gårde, Dansk Slægtsgårdsarkiv har materiale om, samt i hvilket nr. af "Slægtsgården" en evt. omtale af en gård findes.Der er over 11.000 gårde i databasen.Dansk Slægtsgårdsdatabase
Legacy Family Tree
Det er hensigtsmæssigt at have et IT-program til at lagre data om slægtsforskning. Et sådan program hjælper til at bevare overblikket. Der findes nogle stykker - jeg har valgt Legacy Family Tree. Det fungerer fint, kan generere en web overside med resultaterne, som er lige til at uploade. Og så er det rimeligt prismæssigt. Der er desuden også tilbud om web foredrag, diverse informationsmateriale og meget mere.Legacy Family Tree