Jens & Johanne Lykke

Klim Skole

Jens Jensen Lykke var andenlærer ved Klim skole fra 11. april 1893 og førstelærer fra 18. Juni 1896. Han blev kaldet til Lærer og Kirkesanger ved Holbæk [Voer] skole [i 1903].
Han mindes af sine elever som en virksom og dygtig lærer, både i børneskole og aftenskole. Man erindrer også, at han havde mærkelige befordringsmidler, feks. kørte han gennem byen med en cykel, der havde træhjul og lavede en forfærdelig rabalder.
Til tider spændte han sig selv for trillebøren og kørte en tur med sin lille kone. Og ude ved fjorden havde han en båd, men den døjede med at holde sig oven vande.

Skolen [Klim Skole] lå på en banke, der senere blev kaldet Skolebanken, denne blev jævnet for at give plads til det hus, der blev til station ved Thisted-Fjerritslev jernbane fra dens åbning i 1904.
Skolen havde jorder, der fra syd gik helt ned mod kirkegården og til gården øst for, hvor der var Præstegård indtil den blev flyttet til Thorup i 1821. Da man for få år siden var ved at ordne Klim kloakvæsen, stødte man ved skolebanken på en gammel ”Kjåld” (brønd), der sikkert i sin tid hørte til skolen. Angående omtale af Klim skoles flytning fra byens sydlige del til dens nuværende plads kan oplyses, at der 29. nov. 1843 er udsendt annonce om licitation over skolebygningens opførelse. Tegning, Overslag og Conditioner ligger forinden til eftersyn på Tingstedet i Kjettrup og i Thorup Præstegaard. I forhandlingsprotokollen for Klim-Thorup Sogneforstanderskab 1842-1865 skrives bl. a. fra et møde i 1843, at Klim sogn ejer en fælles kærlod, som er udlejet for 20 rd. årlig i 10 år til Niels Kiib. Man vedtog at tage et restbeløb deraf til anskaffelse af grundsten til den nye skole i Klim. I øvrigt skrives følgende: Klim–Thorup Sogneforstanderskab´s Møde den 17. Juli 1843 oplyses, at der i sommerens løb var opført en ny Skolebygning i Klim. Underskriverne var: Provst Djørup, A. Rotbøll, Mads Godiksen, Christopher Nielsen, Christen Godiksen, Christen Tværgaard, Christen Olesen. Kildehenvisning: Fra Klim og omegn i forrige århundrede af Jens Rolighed, Klim.
(Fra Historisk Årbog for Thy og Han Herred 1972)

I 1870 var der i Klim skole langs væggene tre skråborde med lange bænke til drengene. Lige foran katederet var et almindeligt bord, som pigerne sad ved, og bagved dem var der i midten nogle skråborde til drengene. Det var M. Monrad, der på den tid var lærer.
Da Klim Skole blev for lille i forhold til børnetallet, blev der oprettet Skole på Klim Fattiggårds Østerhus i perioden 1874 til 1877. Den var oprindelig en firelænget gaard med stald i vesterhuset og lade i søndre side af gaardspladsen. I nordre ende af østerhuset var der ligkapel, med en stue i gavlen, hvor der var skolestue.
Om skolestuen i gavlen fortalte afdøde Smedemester Lars Winther, Klim, flere morsomme historier.
Han kunne huske at gaardens ællinger gik ind under døren og ind i skolestuen, fordi dørtrinet var saa raadent, at ællingerne pillede det væk med næbet. Der blev først undervist af Lærer Andersen og senere af Lærer Pedersen. I sommerhalv-aaret 1876 var der 32 elever i Fattiggaardens skolestue. Skoleprotokollen (Dagbogen) for Fattiggårdens skolestue findes på Lokalhistoriske Arkiv i Fjerritslev.
Der blev i 1892 bygget en ny og større skolebygning på adr. Klim Strandvej 5 og 7, denne bygning er i 2010 Børnehaven ”Storkereden”.
Lærer Monrad og Frøken Bech var lærer ved den gamle skole og flyttede med til den nye.
Skolebygningen fra 1892, blev til Lærerboliger, da den nuværende skole blev bygget 1957, den nye skolebygning blev allerede udvidet i 1959, igen i 1986 og 1994.

Kilde: Klim Landsbyforening

Billedet viser Jens og Johanne, som har et barn på skødet. Barnet er enten Magda (mest sandsynligt), født 1898, eller Hans, født i 1901. Under alle omstændigheder må billedet så stamme fra deres bolig i Klim. Desuden er der to gæster, som for mig er ukendte. Billedet på væggen (eller et tilsvarende) hang på væggen på Voer Skole, hvor jeg var elev fra 1956-1959. Desuden kan jeg genkende lampe og stole fra mit barndomshjem, Bendixhøj. Jens og Johanne boede fra 1931 til 1940 på Bendixhøj sammen med deres søn, Hans.

Jens og Johannes hjem i Klim

Kilde: Hans Lykke Sønderbo Revsbæk 2016


Jens Jensen Lykke - Voer Skole

I 1903 flyttede Jens og Johanne Lykke til Voer, hvor Jens blev førstelærer og kirkesanger. Jens var lærer i Voer indtil sin pensionering i 1931.

Faniliefoto fra tiden efter flytningen til Voer - det anslås, at Magda er 6 år og Hans 3 år - dvs. foto er fra omkring 1904.

Familiefoto i Voer

Kilde: Hans Lykke Sønderbo Revsbæk 2016



Lykke - Cyklen 1905

Jens var, udover at værer lærer, en meget opfindsom og en dygtig håndværker. Han byggede bla. et pedaldrevet køretøj, så den lille familie, forældre og 2 børn, kunne køre en tur sammen, hvor forældrene sørgede for fremdriften og børnene kunne være med som passagerer.
De to voksne er Jens og Johanne, børnene er Magda og Hans.
Den firehjulede cykel fandtes på Vejgård helt frem til salget af gården. Magda tog et eller flere hjul med til deres nye bolig i Voer by. Efter Magdas død havde hendes datter, Kirsten Johanne, et eller to hjul monteret som udvendig dekoration på familiens hus i Silkeborg.

Voer Skole

Lærer Jens Lykke foran Voer Skole med sine to børn, Magda og Hans. Billedet er tilgængeligt på www.arkiv.dk sammen med en række andre billeder fra Voer Skole for perioden 1903-1931.

www.arkiv.dk

Kilde: Frode Lykke Sønderbo Revsbæk 2007